Júniusban megnyíló GINOP pályázati lehetőségek

Júniusban sem maradnak pályázat nélkül a vállalkozások, hiszen a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program és a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program keretében 28 felhívás nyílik meg 180 milliárdos keretösszeggel. A cégek 22 milliárdot költhetnek munkahelyi képzések támogatására, mely keretében fejleszthetik a munkavállalóik készségeit és kompetenciáit. Emellett 33 milliárdot adnak a gyors növekedésű vállalkozások fejlesztésére, illetve 16 milliárddal támogatják a fiatalok vállalkozóvá válását. Továbbá egy 30 milliárdos hitelprogrammal pedig a foglalkoztatást ösztönzik.

Lássuk a vidéki régió pályázatait

A kormány által előírt határidőre megjelent az összes pályázati felhívás mind a 10 operatív programban, de ez még nem jelenti azt, hogy el is érhetőek és pályázhatóak a felhívások. Ezért arra vállalkoztunk, hogy a júniusban megnyíló GINOP és VEKOP pályázatokat összegyűjtöttük és a legfontosabb tudnivalókat összefoglaltuk a felhívásokról. A hivatalos pályázati oldalon található közlemények alapján a két említett operatív programban 28 felhívás fog megjelenni összesen 178,79 milliárd forintos keretösszeggel.

A GINOP keretében 14 felhívás nyílik meg hamarosan összesen 157,61 milliárdos keretösszeggel. A lentebb látható táblázatban foglaltunk össze a rövidesen megjelenő pályázatokat, keretösszegeit, illetve a megnyitásuk dátumait.
Nyáron is ömölhet rád az uniós pénzeső
A legnagyobb keretösszegű a GINOP-1.2.7-17 kódszámú felhívás, mely 33,57 milliárddal támogatja a gyors növekedési potenciállal rendelkező (gazella) vállalkozások komplex fejlesztéseit, úgy, mint az új eszközök beszerzését, a megújuló energiaforrást hasznosító technológiák alkalmazását és az információs-technológia fejlesztését. A támogatást mikro-, kis- és középvállalkozások igényelhetik várhatóan június 30-tól. Egy – egy nyertes pályázó 25 millió forint és 500 millió forint közötti vissza nem térítendő támogatásban részesülhet.

A kapacitásbővítés mellett egy 29,63 milliárdos keretösszegű hitelprogramot (GINOP-8.8.1-17) is meg kell említenünk, mely keretében vállalkozóvá váló munkanélküliek és inaktívak mikrovállalkozásai esetében vállalkozásindításához és vállalkozásfejlesztési célokhoz kapcsolódó beruházás, valamint a beruházáshoz kapcsolódó készletbeszerzés támogatható. A társadalmi célú mikro-, kis- és középvállalkozások esetében pedig a vállalkozásfejlesztési célokhoz kapcsolódó beruházás, valamint a beruházáshoz kapcsolódó készletbeszerzés támogatható. Az első esetben minimum 1 millió, maximum 10 millió forint hitel, a másiknál pedig minimum 1 millió, maximum 50 millió forint igényelhető.

A harmadik fontos pályázat, amire nagy érdeklődés várható a munkahelyi képzések támogatása, melyre nem csak a kkv-k, hanem a nagyvállalatok is benyújthatják igényeiket. A kkv-nak szóló pályázatra majd június 30-án lehet kérelmet benyújtani, míg a nagyvállalatok már igényelhetik a támogatást a munkavállalóik készségeinek fejlesztésére. A GINOP-6.1.6-17 kódszámú felhívás keretösszege 19,04 milliárd forint, melyből egy-egy nyertes projekt minimum 3 millió, maximum 50 millió forintot nyerhet el. A pályázatok részleteiről korábbi cikkünkben számoltunk be.

További pályázatok, amit érdemes megemlíteni

  • Fiatalok vállalkozóvá válásának támogatása, melyre 16 milliárd áll rendelkezésre. A pályázat részleteiről itt olvashat.
  • Álláskeresők vállalkozóvá válásának támogatása, melyet 8 milliárddal támogatnak.
  • Kis- és középvállalkozások ipari digitalizációhoz (IPAR 4.0) kapcsolódó fejlesztéseinek támogatása 5 milliárdos keretösszeggel támogatja a vállalkozások termelési folyamatainak automatizálását és az ipari rendszerek hálózatosodását.
  • Mikro-, kis- és középvállalkozások logisztikai szolgáltatás-igénybevételének támogatása 5,47 milliárdos kerettel.
  • Exportképes innovatív termékek fejlesztésének támogatása az innováció vezérelt exportbővítés érdekében című pályázat, melynek keretösszege 5 milliárd forint.
Forrás: Portfolio