K+F+I pályázat háromszorosan túljegyezve!

Háromszorosan túligényelték a 20 milliárdos K+F+I-pályázatot


Csaknem háromszorosan túligényelték azt a magyar forrásból kis-, közép- és nagyvállalatok KFI tevékenységének támogatására kiírt pályázatot, amely május 15-én zárult le és a jelentkező cégek többsége kisvállalkozás volt – jelentette be a pályázatot kiíró Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Hivatal.

A Kis-, közép- és nagyvállalatok KFI tevékenységének támogatása (2018-1.1.2-KFI) című pályázati felhívást idén januárban hirdették meg a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Alapból, 20 milliárd forintos volt a keretösszege és a beadása május 15-én zárult le. A projektek megvalósításához 100-600 millió forint közötti vissza nem térítendő támogatásra lehetett forrást kérni és a pályázók több mint 90%-a kis- és közepes vállalkozás volt. A pályázat a Közép-Magyarország régió (Budapest és Pest megye) vállalkozásait ösztönzi jelentős szellemi hozzáadott értéket tartalmazó új, piacképes termékek, szolgáltatások és technológiák házon belüli kifejlesztésére, legalább a prototípus vagy a demonstrációs fázis eléréséig. A felhívás keretében olyan projektek támogathatók, amelyek illeszkednek a Nemzeti Intelligens Szakosodási Stratégiában meghatározott prioritások valamelyikéhez.

A 2018. május 15-i benyújtási határidőig 212 pályázat érkezett összesen több mint 59 milliárd forint támogatási igénnyel, a projektek összköltsége pedig meghaladja a 106 milliárd forintot – emeli ki az NKFIH közleménye.

A benyújtott pályázatok összköltsége és a támogatási igény aránya arra utal, hogy a vállalkozások jelentős saját erővel vállalnák az innovációs projektek megvalósítását. Kirívóan magasnak bizonyult a kkv-k pályázói kedve, a pályázatok túlnyomó többségét kis- és közepes vállalkozások adták be: 133 pályázat kisvállalkozásoktól, 64 pályázat pedig középvállalatoktól érkezett.

A közlemény emlékeztet rá, hogy a most lezárult beadási határidő után a pályázatok formai ellenőrzése, majd az anonim szakértői értékelések és a testületi értékelések következnek és ezek után augusztusban várható eredményhirdetés.

A közlemény kitér egy másik pályázatra is, mégpedig az NKFI Hivatal által a hazai kkv-k versenyképességének erősítéséért meghirdetett pályázati konstrukciók körében egy nemrég lezárult pályázati felhívásra, amelyen a mikro- és kisvállalkozások pályázhattak támogatásra gyorsan hasznosítható, innovatív termékek, szolgáltatások és eljárások fejlesztéséhez, piacra viteléhez és szellemitulajdon-védelméhez a Közép-Magyarország régióban. A Mikro- és kisvállalkozások innovációs tevékenységének támogatása (2018-1.1.1-MKI) című felhívás 10 milliárd forintos keretösszegére kétszer annyi igény érkezett. Ezek a pályázatok jelenleg értékelési szakaszban vannak, a felhívás megjelenésekor a honlapon megadott ütemezés szerint az eredményhirdetés 2018 júliusában várható.

Forrás: portfolio.hu